NLP, nörolingusitik programlama kelimesinin kısaltmasıdır. Anlam olarak:
Nöro: Her bir bireyin kendine has geliştirmiş olduğu zihinsel filtreleme sistemidir. Birey kendisine gelen girdileri beş duyusundan elde eder: görme, duyma, dokunsal his, tat ve koku.

Linguistik: Dil veya dil ile alakalı anlamına gelir; beş duyu organımızın vücudumuza ilettiği bilgilerin beynimizin kendi diliyle ifade edilmesidir.

Programlama: Vücuda giren bilgilerin sahip olduğumuz zihinsel filtremizde süzülmesinin ardından ortaya çıkan davranışlarıdır.

NLP, insanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını nasıl ifade ettiklerini anlamaya yarayan bir metottur. NLP bize zihnimizin ve dolayısıyla yaşamımızın kontrolünü nasıl ele alacağımızı gösterir. Psikanalizden farklı olarak NLP, “neden” yerine sadece “nasıl” konusuna odaklanır.

Yolculuğumuz anne karnında başlar. Kişi daha henüz anne karnındayken yaşadığı her şeyi kaydeder. Kulağımıza okunan ezandan annemizin ilk ninnilerine kadar birçok bilgi bilinçaltında depolanır. Yaşanan her olayın kayıt yeri belliyse ve kaydedildiği bir gerçekse, o halde birey, yaşadığı ve unuttuğunu sandığı birçok olayı da bilinçaltına kaydetmiştir. Bu olaylar kişileri hayat boyu etkiler ve kişi bunlardan etkilendiğini çoğu zaman farkında olmaz. Buna bağlı olarak kişinin depoladığı bu bilgiler, yaşamış olduğu olumsuz olaylar ve travmalar, kişinin geri kalan hayatındaki davranışlarını, duygularını ve bunları ifade ediş şekillerini belirler.

Kısacası bilinçaltı, beynin farkında olmadığı kısmıdır ve hafıza deposudur. Bilinçaltında daha çok yüzleşmek istemediğimiz ve çok geçmişte kalmış anılarımız, alışkanlıklarımız ve korkularımız depolanır. Kişi unutmak istediklerini, hatırlamak istemediklerini ve anılarını bilinçaltına atıp orada tutar ve bunları hatırlatacak durumlarla karşılaştıklarında birtakım duygular yaşar ve bazı davranışlar sergiler.

Birey çoğu zaman kendini yapmak istemediği birçok şeyi yaparken bulabilir. Örneğin, alkol içmenin getireceği zararları bilir, ancak kendini alkol içmekten alıkoyamaz; ya da kişi istismar edildiğini bilmesine rağmen bir türlü “Hayır” diyemez.

Bilinçli zihniniz hedef belirleyicidir, bilinç dışı zihniniz ise hedefe ulaşıcıdır. Bilinç dışı zihniniz, sizi yaşamdan istediklerinize ulaştırmak yerine istediklerinizi ayağınıza getirir. Bu durumda ne istediğinizi bilinçaltınıza doğru bir şekilde iletmesini bilmiyorsanız hayatta önünüze gelenle yetinmek zorunda kalırsınız. İşte NLP tam da bu noktada karşımıza çıkar. Kişiye özel tekniklerle geçmişindeki yaşanmışlıklarını ve bu yaşanmışlıkların sonucundaki yanlış öğretileri düzene sokar, değiştirir ve iyileştirir. Kısacası NLP, zihninizi yeniden programlama tekniğidir; size önünüze gelenle yetinmeyi değil önünüze gelenin ne olduğunu kontrol etmenizi öğretir.

NLP kullanım alanları:

  • Her türlü davranış değişimi
  • Mevcut olmayan davranışların kazanılması
  • İç çatışmaların yok edilmesi ve iç barışın kazanılması
  • “Hayır” diyebilmeyi öğrenme
  • İstekleri davranışa dönüştürme becerisini kazanılması
  • Özgüven ve özsaygı kazanılması
  • Duyguların kontrolü
  • Hedef belirleme ve hedefe ulaşma
  • Öğrenme güçlüklerini yenme
  • Motivasyon sağlama
  • Karar verme yetisi kazanılması
  • İletişim becerilerinin geliştirilmesi
  • Terapi